Здравейте!

Пиша, тъй като не намирам в КТ възможности за прекратяване на договор за обучение по чл.230

Възможно ли е след полагане на изпит и започване на работа за уговореният срок с работодателя, една от двете страни предсрочно с предизвестие или по взаимно съгласие, този договор след протеклото обучение да бъде правно прекратен.

Съгласно чл. 232 работникът трябва да работи в уговореният срок. Съответно и работодателят трябва да му осигури работа за уговореният срок. Но ако една от страните поради някаква причина предложи прекратяване по взаимно съгласие, това възможно ли е?

Респективно, ако обучаващият не се справи на изпита и работодателят не желае да го наеме за уговореният предварително срок, това проблем ли ще е?

нямам право на парично обезщетение т.к. последният ми трудов договор е бил със срок 8 месеца
Наистина ли точно това е мотива за отказ? И само това ли?
И при регистрация от 05.01., чак сега ли получихте отказ?

ПП  Не се заяждам. Любопитно ми е

Доколкото знам, за да получиш обезщетение, трябва последните 18 месеца да имаш общо 12 месеца осигурителен стаж. Нормално да откажат.
При самоотлъчка в Д1 се попълва в полета 14 и 15, в които се отбелязат за кой ден е спряно и от кой ден отново започва осигуряването. Но това е при ръчно попълване на декларацията в програмата на НАП. Със специализиран софтуер не знам откъде трябва да го направите.
Тъй като съдебната практика показва, че ако в последствие на едно лице се промени ДХ и то си я подпише, то то може да бъде прекратено по този член, затова реших да попитам без излишни бомащини дали може да приключим. Ако някой е имал подобен казус, ще се радвам да сподели.
Въпросът ви няма връзка с моят въпрос.  :blush:

Здравейте!

Може ли прекратяване по член 328 ал.1 т.6 от КТ на служител, който работи в дадена фирма повече от 6 месеца и е подписал ДХ, в която е посочена професионална квалификация по-висока от притежаваната му.

Пример: В ДХ е упомената образователна степен Магистър, а лицето притежава Бакалавър.

Дали това е достатъчно основание за прекратяване и при евентуален конфликт дали съдът ще признае това за регламентирано уволнение?  :question: